Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Фалшива история на една жена": Тръмп се яви по дело за клевета за изнасилване

17 януари 2024, 06:15 часа • 1266 прочитания

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отиде след победата си в републиканските избори в Айова направо в съдебната зала в Ню Йорк за началото на делото за клевета, заведено от писателката Е. Джийн Карол, след като по-рано съдебно жури установи, че той я е нападнал сексуално през 90-те години на миналия век.

Още: Тръмп спечели републиканските избори в Айова

В съда

В съда бившият президент на САЩ не направил никакви изявления и двамата с Карол избягвали да се гледат, докато се избирали съдебните заседатели, според репортери, допуснати в съдебната зала.

Но Тръмп продължи да атакува Карол в своята социална платформа "Истина", като препубликува клип от интервюто, което тя даде за CNN, и написа: "Можете ли да повярвате, че трябва да се защитавам срещу фалшивата история на тази жена?"

77-годишният републикански лидер за Белия дом, видян да напуска сградата на съда около 15:00 ч., се отправи към североизточния щат Ню Хемпшир, където следващия вторник ще се проведе второто състезание за президентска номинация на републиканците в страната.

Шокиращият случай, който някога вероятно би бил достатъчен, за да провали кариерата на който и да е политик, не оказа видимо влияние върху кандидатурата на Тръмп да си върне Белия дом - и ако не друго, то засилва позициите му сред дясното крило на партията му.

80-годишната Карол иска обезщетение

80-годишната Карол иска обезщетение от над 10 млн. долара в гражданския процес, като твърди, че Тръмп я е оклеветил през 2019 г., когато е бил президент, а тя току-що е излязла с твърдението си, че "не е мой тип".

Това е различно гражданско дело от миналогодишното, в което друго жури в Ню Йорк призна Тръмп за отговорен за сексуално посегателство срещу Карол в пробната на универсален магазин през 1996 г. и за последвалото ѝ оклеветяване през 2022 г., когато я нарече "пълна измамница".

По това дело журито присъди на Карол обезщетение в размер на 5 млн. долара. Това е само един от многото съдебни процеси, които се вихрят над главата на Тръмп. Той е обвинен по четири наказателни дела и срещу него са повдигнати 91 обвинения, включително за опитите му да подкопае изборите през 2020 г., които загуби от Джо Байдън, за изнасяне на купища свръхсекретни документи и за бизнес измами.

Тръмп възприема правните си проблеми като доказателство за теория на конспирацията, според която мъглявата "дълбока държава" иска да му попречи да се върне на власт.

Още: Журналист: Ако Тръмп не бъде допуснат до изборите в САЩ, това значи гражданска война

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес