Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евакуират принц Хари и съпругата му Меган

10 януари 2023, 10:22 часа • 3233 прочитания

Жителите на калифорнийския град Монтесито, в който живеят британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, трябваше да се евакуират в понеделник, а пожарникарите предупредиха, че кални свлачища могат да затрупат домовете им.

Очакваше се върху склоновете на хълмовете на Монтесито - градче с население от около 9000 души, което е любимо и на Опра Уинфри и Дженифър Анистън, да се излеят големи количества дъжд през следващите 24 часа.

Органите за извънредни ситуации в града, който се намира на 90 минути от Лос Анджелис, заявиха, че всички, които се намират в района, трябва да излязат. "Напуснете сега! Това е бързо развиваща се ситуация. Моля, обръщайте голямо внимание на предупрежденията за извънредни ситуации", заявиха от пожарната.

Монтесито е особено уязвим от кални свлачища, тъй като се намира в подножието на планинска верига, опустошена от пожар преди пет години. През 2017 и 2018 г. бяха изпепелени стотици квадратни километри земя, като склоновете на хълмовете бяха лишени от растителността, която обикновено задържа почвата.

Заповедта за евакуация от понеделник бе издадена пет години след като проливни дъждове изпратиха потоци от кал в града и убиха 23 души.

Бившата водеща на токшоу Елън Дедженеръс публикува в Twitter видео на бушуващ поток близо до дома ѝ. "Това е лудост. Сигурно е над 9 метра и ще се издигне с още 2 метра", каза тя на последователите си.

Заповедта за евакуация в Монтесито е издадена в момент, когато Калифорния е връхлетяна от последния от парада на бурите, при които вече са загинали 12 души.

ОЩЕ: Байдън обяви извънредно положение за Калифорния

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес