Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво убива белите американци

03 ноември 2015, 12:50 часа • 7410 прочитания

Лауреатът на Нобелова награда за икономика за 2015 година Ангъс Дийтън е изяснил, че смъртността сред бялото население на САЩ е нараснала значително в последните 15 години поради резкия скок на броя на самоубийствата и разпространението на алкохолизма и наркоманията и особено заради рязкото увеличаване на обезболяващите.

Статията на учения е публикувана в сп. PNAS.

"Трябва много сериозно да се замислим, че е необходимо да започнем да контролираме изписването на рецепти за опиоидни обезболяващи. Наскоро FDA е одобрила "оксиконтин за деца". Проблемът всъщност се заключава не в наркотиците, а в епидемията от отчаяние, която все повече обхваща хората на дъното на икономическата "грамада" и ги изтласква на периферията на живота. Всичко това се явява ужасно следствие на бавния ръст и растящата разлика в доходите", казва Дийтън, който днес работи в Принстънския университет (САЩ).

Дийтън и колегата му Анна Кейс изяснили, че смъртността сред англосаксонците и потомците на европейските мигранти е нараснала бързо от 1998 година и сега е с 60-90% по-висока, отколкото в Канада и други развити страни. Учените анализирали данните за смъртността в САЩ и други държави по света за последните 15 години.

Този ръст, както обясняват учените, е свързан три неща – суицид и преждевременна смърт от злоупотреба с алкохол и наркотици. Те били особено характерни за определена прослойка на населението – бедните и слабообразовани хора на средна възраст (от 40 до 50 години).

По-конкретно честотата на самоубийства сред тях се е увеличила с 81%, смъртността от цироза на черния дроб – с 50%, а броят на починалите наркомани е нараснал четири пъти. Общо нивото на смъртност сред тази група на населението е нараснало с 22%, като се отчита снижаването на броя на естествена смърт от болести и старост. За сравнение смъртността сред афроамериканците за това време се е снижила два пъти, а на латиноамериканците – с 63%.

Поради това в САЩ са починали с 500 000 повече хора, отколкото би трябвало според прогнозите на границата на хилядолетието. Възможните причини според Дийтън се явяват спадащото средно ниво на доходи, снижаването на темповете на икономически ръст и специфичният за Америка проблем – прекомерната достъпност на обезболяващи на базата на опиати.

В това отношение, твърдят авторите на статията, 1998 година не се явява случайна – точно в края на 90-те години на миналия век в аптеките на САЩ са започнали да се появяват нови обезболяващи от рода на оксиконтин, викодин и други лекарства на базата на опиати. Днес, според статистиката на службите за здравеопазване, с тези препарати злоупотребяват над 11 милиона души и ежегодно десетки хиляди американци умират от предозиране с опиати.

Тази епидемия на наркообезболяващи може да е свързана с ръста на икономическо неблагополучие и снижаване на нивото на доходи сред най-бедните слоеве на бялото население на Америка, смятат учените.

В резултат на всичко това белите хора на средна възраст днес имат по-лошо здраве в сравнение с по-възрастните хора с аналогично образование и ниво на доходи.

Ако властите на САЩ не предприемат мерки по спиране на тази епидемия от обезболяващи, суицид и алкохолизъм, то ситуацията ще се променя само в лоша посока и текущото поколение американци ще стане наистина "загубено", заключават Дийтън и Кейс, цитирани от РИА Новости.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес