Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС опитва да накара Мадуро и Гуайдо да преговарят

10 юли 2019, 07:50 часа • 1518 прочитания

Европа се опитва да организира срещи между управляващите и опозицията във Венецуела, като предпоставка за свободни избори, предаде БГНЕС.

Президентът на страната Николас Мадуро се срещна с пратеника на Европейския съюз във Венецуела Енрике Иглесиас. Брюксел се надява, че бившия външен министър на Уругвай Иглесиас ще е способен да убеди Мадуро различните политически групи във Венецуела да бъдат допуснати за участие в свободни и честни избори.

Срещата между Мадуро и Иглесиас идва скоро, след като доклад на ООН описа правителството на Николас Мадуро, като "изпълняващо стратегия за неутрализирането, потискането и криминализирането на политическите противници и хората, критикуващи правителството."

Самият Мадуро се обяви за продължаване на организираните от Норвегия разговори с опозицията. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, обаче, не е склонен да участва и определя Мадуро като "диктатор".

Ръководената от Европейския съюз кризисна група, в която освен латиноамерикански страни участват Великобритания, Франция и Германия, в последния месец се срещна както с Мадуро, така и с Гуайдо.

Докато се опитва да сближи позициите им, групата работи и по убеждаването на Съединените щати, които твърдо стоят зад Хуан Гуайдо, да подкрепят мирно решаване на кризата във Венецуела.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес