Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Тръмп превръща Йерусалим в огнен пръстен

07 декември 2017, 09:51 часа • 3296 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган осъди решението на американския си колега Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, заявявайки, че ще превърне района в "огнен пръстен".

„Хей, Тръмп, какво искаш да направиш? Какъв подход е този? Политическите лидери се опитват да създават мир, а не хаос“, каза Ердоган в Анкара, цитиран от AFP.

Ердоган обвини Тръмп, че се опитва да бъде в ролята на дразнител и че действието му "напълно пренебрегва" резолюцията на ООН от 1980 г. относно статута на оспорвания град.

Турция ще проведе среща на високо равнище на лидерите на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) в Истанбул, за да обсъди решението на Вашингтон.

Лидерът на южната ни съседка каза още, че ще говори по въпроса и с папа Франциск: „Задължение е не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество да се съпротивлява срещу този ход“.

Вчера (7 декември) американският президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел. Стопанинът на Белия дом обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт. Тръмп обясни, че САЩ се стремят към мирно регулиране в Близкия изток, което да удовлетвори и двете страни, както и че скоро вицепрезидентът Майкъл Пенс ще посети Близкия изток.

Предисторията

Actualno.com припомня, че през юни американският Сенат одобри резолюция, с която призова администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

Статутът на Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт. Палестинците се стремят да обявят източната част на града за свой център, а Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима" столица.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес