Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавният секретар на САЩ ще се мъчи да пооправи отношенията с Мексико

23 февруари 2017, 06:40 часа • 1242 прочитания

Държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън кацна в Мексико, където ще се срещне с президента на страната - Енрике Пеня Нието, предаде БГНЕС. Целта на посещението му е да намали ескалиращото дипломатическо напрежение между двете държави, което бе породено от политиката на Тръмп в областта на икономиката и имиграцията.

Тръмп предизвика гнева на Мексико с намерението си да построи стена по границата, която да държи далеч от страната му мигрантите, наречени от него "изнасилвачи и престъпници". Той дори се опита да убеди мексиканското правителство да плати за нея. Американският президент заплаши и че ще наложи вето на мексиканския експорт и че ще върне работните места от Мексико обратно в САЩ.

Сега посещението на Тилерсън цели да оправи дипломатическите отношения между двете държави след заканите на Тръмп. Към него ще се присъедини и министърът на националната сигурност на САЩ Джон Кели. Двамата ще се срещнат с президента Енрике Пеня Нието, както и с министрите на външните и вътрешните работи, финансите, националната сигурност и с представители на флота. Темите ще засягат особено граничната сигурност, наркотрафика и законите за насърчаване на сътрудничеството и търговията.

Междувременно сайтът "Вашингтониън" обяви, че Тилерсън си е купил къща на стойност 5,6 млрд. долара, намираща се в елитния квартал на Вашингтон "Калорама". Къщата се състои от четири спални и четири бани.Според имотния регистър покупко-продажбата на имота се е състояла на 10 февруари - почти седмица след одобрението на кандидатурата на Тилерсън от Сената.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес