Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама на съд за смъртта на полицай при щурма на Конгреса през януари

15 март 2021, 21:15 часа • 1181 прочитания

Американските власти обвиниха днес двама души за това, че са напръскали с химическа субстанция полицай, осигуряващ охраната на американския Конгрес на 6 януари, предаде Франс прес. Ден след щурма на Конгреса полицаят Брайън Сикник починал, като смъртта му остава необяснима, пише 24 часа.

Обвиненията бяха предявени на 32-годишния Джулиан Хатър и на 39-годишния Джордж Танинос. Те бяха арестувани в неделя. Няма да бъдат съдени обаче за убийство. Смята се, че двамата мъже са използвали спрей, който традиционно се използва против мечки. В кадри от видеокамера Хатър приканва Танинос да му даде онова нещо за мечките, преди да извади от раницата си спрей и да напръска в лицето трима полицаи, сред които и Сикник. На следващия ден 42-годишния служител на реда почина в болница.

Трагичната му съдба развълнува много американци, потресени от щурма и превземането на Конгреса от про Тръмп активисти. Тялото на полицая беше изложено за поклонение в Конгреса и Джо Байдън дойде, за да се преклони пред него. Не беше публикуван доклад от аутопсията на полицая и причините за смъртта му остават неизвестни. Но много народни избраници, по-специално в редиците на демократите, смятат Сикник за жертва на щурма срещу Конгреса. Още четирима души починаха по време на тази атака - една протестираща беше простреляна от полицай, а трима души умряха поради различни медицински причини.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес