Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доналд Тръмп: Охранителите на Капитолия не трябваше да използват огнестрелно оръжие

07 юли 2021, 23:30 часа • 2275 прочитания

Охранителите на Капитолия не трябваше да използват огнестрелно оръжие по време на протестите на 6 януари. Убийството на ветерана от американските военновъздушни сили Ашли Бабит беше неоправдано. Това заяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп по време на речта си в Бедминстър, Ню Джърси, съобщава ТАСС.

"Човекът, който простреля Бабит в главата нямаше причина за това", каза Тръмп, като изрази недоумение защо делото срещу охранителя, който е произвел фаталния изстрел, е прекратено, предава БГНЕС.

На 6 януари поддръжници на Тръмп, събрали се във Вашингтон на митинг в негова подкрепа, се втурнаха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори на 3 ноември 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън. По време на бунтовете в Конгреса протестиращата Ашли Бабит беше застреляна и убита от полицията. Преди това е служила във ВВС на САЩ. Освен това има регистрирани несвързани смъртни случаи на още трима души, квалифицирани като спешни медицински случаи. Сблъсъците доведоха и да смъртта на полицай от Капитолия. През април адвокатската кантора на Метрополитън окръг Колумбия и отделът за граждански права на Министерството на правосъдието на САЩ решиха да не преследват служителя на реда, застрелял Бабит поради липса на доказателства. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес