Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До кога в САЩ ще засрамват децата в училище, чийто обяд не е платен?

03 май 2017, 10:16 часа • 4152 прочитания

В някои училища в САЩ за наказание децата трябва да мият пода в столовата. В други топлата им храна се изхвърля демонстративно в кошчето. Има и случаи, когато на учениците слагат печат на ръката с надпис „Дължа пари за обяда” и ги изпращат вкъщи.

Подобни сцени, достойни за роман на Чарлз Дикенс, се случват в училища в САЩ, когато родители закъсняват с плащането на храната, която децата им получават за обяд. Явлението е известно като „засрамване заради неплатен обяд” (lunch shaming).

Тази практика привлече вниманието на цялата нация в началото на учебната година, когато служителка в столова в Пенсилвания напусна в знак на несъгласие, че е трябвало да лиши дете от топла храна. Наскоро въпросът отново стана актуален след като щатът Ню Мексико одобри първия закон, забраняващ „засрамването”.

Няколко други щата, между които Калифорния и Тексас, обмислят аналогични промени с надежда да защитят нуждаещите се деца от това да стават пионки в спор, в който винаги са жертви, предаде БГНЕС.

„Това е повсеместна практика”, казва Дженифър Реймо, изпълнителен директор на групата за борба с бедността New Mexico Appleseed („Ню Мексико Епълсийд”), която инициира прокарването на новия закон в този щат, където броят на учениците с неплатена храна е най-голям.

Реймо разказва, че на много места децата застават на опашка с табла за храна, но когато им дойде редът да получат топлия си обяд, касиерът установява, че в сметката им не са преведени пари. Тогава изхвърля храната като отпадък, а детето получава сандвич със сирене или нищо. Засрамвайки децата, училищните власти разчитат, че родителите ще бъдат пришпорени да заплатят за храната.

Проучване на асоциацията за училищно хранене, направено през 2016, сочи, че в края на учебната година три четвърти от училищните райони в САЩ са имали неплатени сметки за храна на учениците. Сумата варира от няколко хиляди до няколко милиона долара.

На много места учители, работещи в столовата и донори поемат таксите за храна, за да пощадят бедни деца от „отлъчване”.

Майката на три деца Стейси Колтиска, която работила три години в столова на начално училище в Пенсилвания, напусна, след като трябваше да откаже на дете да получи топъл обяд, да го изхвърли в коша пред очите му и да го види разплакано.

В писмото, с което подава оставка, Колтиска написа, че не може повече да работи за институция, която ще лишава дете от храна и ще го унижава заради 2,05 долара”. „Храним затворниците по три пъти на ден, а не можем да нахраним децата!”, възмущава се жената.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес