Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джеймс Матис: Военното превъзходство на САЩ намалява

19 януари 2018, 21:17 часа • 3940 прочитания

Военното превъзходство на САЩ по въздух, суша и море, в космоса и киберпространството постепенно намалява, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, предаде AFP.

„В днешното време на промени имаме силни военни способности, макар че нашето конкурентно предимство във всички области – във въздуха, на сушата, в морето, в космоса и киберпространството, постепенно намаляват”, каза Матис при представянето на националната военна стратегия на САЩ.

Според Матис бързото развитие на технологиите в условията на бюджетен недостиг подкопава възможностите на въоръжените сили на САЩ, които той нарече „претоварени и с недостатъчен персонал”.

Матис каза още, че Америка е изправена пред „растящи заплахи” от Китай и Русия, пише още РИА Новости.

Изправени сме пред нарастващи заплахи от ревизионистични сили като Китай и Русия, държави, които се стремят да създадат свят, съвместим с авторитарните им модели”, каза министър Матис.

„Трябва да използваме градивен подход, да правим устойчиви инвестиции и да бъдем дисциплинирани при изпълнението, за да разполагаме със Съвместни сили, съответстващи на нашето време, такива, които се съревновават, възпират и печелят в тази все по-усложнена откъм сигурност среда”.

Новата стратегия за отбрана беше предшествана от стратегията за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, оповестена миналия месец, в която също се подчертава ролята на Китай и Русия в глобалната среда на сигурност.

В стратегията на Матис се призовава за по-голяма координация със съюзниците, отбеляза още БГНЕС.

В документа не се споменават климатичните промени, които по време на президента Барак Обама бяха признати за заплаха за националната сигурност.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес