Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дилма Русеф обяви война на корупцията в разгара на скандала около Петробас

19 март 2015, 07:07 часа • 7811 прочитания

Бразилският президент Дилма Русеф започна офанзива срещу корупцията, за да се справи с увеличаващото се недоволство заради корупционния скандал, обхванал държавната петролна компания „Петробас“, в който са замесени нейни съюзници, предаде Reuters. Предложенията й за борба с рушветчийството, които се съдържат в законопроекти, представени в Конгреса, включват криминализирането на тайните фондове, често използвани за финансирането на кампаниите на бразилски политици.

Сред останалите мерки са изземането на активи от хора, осъдени за корупция, и от правителствени чиновници с богатство, непропорционално на приходите им. В рамките на инициативата Русев подписа указ, с който влиза в сила приет преди повече от година закон срещу корупцията, който предвижда солени глоби за компаниите.

Русеф заяви, че няма да замете поредния корупционен скандал под килима и поиска да отклони критиките. „Сигурна съм, че всички разумни бразилци, дори тези, които не гласуваха за мен, знаят, че корупцията в Бразилия не е измислена вчера“, каза президентът в своя реч. Много бразилци обаче я обвиняват. В неделя около 1 млн. души се стекоха по улиците на най-големите градове в Бразилия, за да участват в антиправителствени протести, предизвикани от скандала около Петробас и недоволството заради икономическата стагнация.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес