Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки загинали от жега в Канада, в Ирак жегата доведе до ваканция

05 юли 2018, 06:40 часа • 3157 прочитания

Само за последната седмица, горещата вълна в Канада причини смъртта на най-малко 17 души, предаде БГНЕС.

Високите летни температури причиниха 12 смъртни случаи само в източната провинция Монреал, обявиха регионалните здравни власти. Медиите съобщиха за други пет жертви на горещините само за последните 48 часа.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо направи специално изявление, в което призова жителите на северната страна да бъдат изключително внимателни, тъй като се очаква рекордните температури да се задържат в централните и източни провинции.

Синоптиците в Канада са регистрирали 34 градуса по Целзий, които съчетани с високата влажност на въздуха са опасни за възрастните и хроничноболните.

Далеч по-високи температури от над 50 градуса по Целзий принудиха властите в Ирак да обявят извънредна ученическа ваканция, предаде турската IHA. Горещата вълна, която продължава вече повече от седмица, доведе до официалното прекратяване на занятията в областите Мисан и Дияла.

Синоптиците предвиждат рекордните температури да се задържат поне още седмица, а здравните власти се обърнаха с предупреждение към жителите на близкоизточната страна да се въздържат от излизане навън през най-горещите часове на деня.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес