Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите все пак предлагат Нанси Пелоси за председател на Камарата на представителите

29 ноември 2018, 06:40 часа • 9051 прочитания

Демократическата партия, която спечели мнозинство в Камарата на представителите след междинните избори, официално издигна кандидатурата на Нанси Пелоси за председател на долната камара на американския Конгрес. Тя е номинирана от мнозинството свои съпартийци, съобщава БГНЕС, позовавайки се на The Hill.

Нейната кандидатура ще бъде гласувана на 3 януари. Това е първият работен ден на обновения състав на Камарата на представителите. Председателят ѝ се избира с обикновено мнозинство.

По-рано група от 16 конгресмени демократи разпространи писмо, в което се обявява срещу избирането на Нанси Пелоси /демократ от щата Калифорния/ за председател на Камарата на представителите на американския Конгрес. "Получихме мнозинство в Камарата на представителите благодарение на кандидатите, които заявиха, че ще подкрепят нови лидери, защото избирателите в окръзите, където успяхме да спечелим много трудна победа, искат реални промени във Вашингтон", заявяват авторите на писмото защо са против Пелоси, която вече е била председател на долната камара на Конгреса.

Нанси Пелоси трябва да получи подкрепата на 218 членове на Камарата на представителите, за да бъде избрана за неин председател. Тя заяви, че е напълно убедена в своята победа. Нейната кандидатура е подкрепена и от президента Доналд Тръмп. Той обеща, че ако не ѝ достигнат гласове, републиканците ще ѝ се притекат на помощ.

Нанси Пелоси беше председател на Камарата на представителите, третия по важност държавен орган, в периода от 2007 до 2011 г., а от 2011 г. беше лидер на демократите в Конгреса. На състоялите се на 6 ноември междинни избори демократите си върнаха мнозинството в Камарата на представителите, а републиканците укрепиха своите позиции в Сената.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес