Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото за убийството на Джордж Флойд започва догодина - за да не стане цирк на президентските избори

30 юни 2020, 06:20 часа • 1756 прочитания

Съдия в Минеаполис насрочи делото за убийство на Джордж Флойд срещу четиримата бивши полицаи в града чак за март 2021 г., пише АФП.

Магистратът даде ясно да се разбере, че не иска ключовото дело да се превърне в медиен цирк по време на кампанията за предстоящите президентски избори в САЩ, предаде БГНЕС.

Съдия Питър Кейхил предупреди четиримата бивши полицаи и техните адвокати да не търсят медийно внимание, дори след като единият от защитниците изтъкна, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече се е изказвал по предстоящата процедура.

Дерек Шовин, белият полицай, който притискаше с коляно врата на окования с белезници Джордж Флойд повече от 8 минути, е съден за убийство от втора степен и убийство от трета степен.

Останалите трима, които държаха Флойд, докато Шовин го душеше, са обвинени в съучастие в убийство. Нито един от четиримата не е пледирал официално виновен или невинен.

Дерек Шовин, чиято гаранция беше определена на над 1 милион долара, присъстваше в съда чрез видеовръзка. Останалите трима бяха в съдебната зала, за да чуят, че делото започва на 8 март догодина.

Убийството на тъмнокожия Джордж Флойд, което беше заснето, шокира Америка. То доведе до масови протести и спорадични бунтове срещу расизма и полицейския произвол.

Още: "Ще разследва ли ООН расизма и полицейската бруталност в САЩ?"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес