Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данъкоплатците в САЩ помагат косвено на Кремъл да поразява украински болници

16 октомври 2024, 10:38 часа • 1003 прочитания

Санкциите, които ограничават способността на Русия да води война в Украйна, трябваше да лимитират възможността на Москва да извършва нарушения на правата на човека и жестокости. Макар че западните съюзници на Киев похарчиха милиарди долари, за да снабдят страната с най-усъвършенстваните системи за противовъздушна отбрана, основни компоненти, доставяни от западни компании, все още често се срещат в най-съвременните руски боеприпаси с прецизно насочване на далечни разстояния.

Още: Издирван от съда в Хага руски командир е заповядал удара по детската болница в Киев (СНИМКИ)

От нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. до април 2024 г. са регистрирани 54 руски нападения срещу болници, предназначени за лечение на деца в Украйна. Педиатричните болници в страната могат да бъдат защитени от руските ракети с помощта на САЩ, Канада, Обединеното кралство, Европейския съюз, Япония и Тайван, които са наложили санкции върху износа на специфични технологии с двойна употреба за Русия, включително микрочипове, които могат да се използват за насочване на ракети към планираните цели.

Още: Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

На 8 юли 2024 г. един от тези модерни руски боеприпаси - изстреляна от въздуха крилата ракета Х-101 - порази детската болница „Охматдит“ в Киев, най-голямото подобно съоръжение в Украйна. Повече от 100 души бяха ранени, имаше и две жертви при този удар, който беше част от атака в цялата страна - при нея загинаха най-малко 47 души, включително 11 в столицата. Видеоматериали от открити източници, както и компоненти на оръжието, намерени от Службата за сигурност на Украйна, потвърдиха, че болницата е била поразена от Х-101. Идентификацията е особено важна за отбелязване, тъй като ракетата е произведена с най-малко 18 технологични компонента, произведени в САЩ, от общо 28 западни компонента. Русия не може да създаде Х-101, без да използва 31 компонента, внесени извън страната. Тя се снабдява с тези части чрез трети страни, които действат като посредници - по този начин помагат на Москва да избегне забраните, пише американският институт за външна и световна политика New Lines Institute.

Ударът по "Охматдит" е добре документиран от западните медии. По-малко се съобщава за щетите, нанесени същия ден на две други здравни заведения в Киев. Детският център по кардиология и кардиохирургия, разположен в близост до „Охматдит“, е получил сериозни щети при същия удар. Друга руска ракета порази частна медицинска клиника в Киев, наречена „Адонис“. При нея загинаха двама лекари и петима пациенти. Тези нападения не са изключение. През първите месеци на 2024 г. е регистрирано последователно нарастване на атаките срещу украинското здравеопазване. След нахлуването на Русия през 2022 г. Световната здравна организация регистрира 1365 нападения, насочени към здравни заведения в Украйна, като щети са нанесени в 630 от тях. 60% от всички нападения срещу здравни заведения в международен план се случват на украинска територия. Въпреки че международното право забранява нападенията срещу болници, независимо дали в тях се лекуват войници или цивилни, руската армия постоянно пренебрегва тези ограничения.

Снимка: Getty Images

Още: Шокиран от атаката по "Охматдит": Руски пилот издал на украинците 30 военни командири

Изплуват имена на западни компании

Компании като Texas Instruments получават данъчни облекчения и други ползи, за които плащат американските данъкоплатци. Компонентите, които тези фирми произвеждат и които са засегнати от санкциите, се продават на „подставени лица“ в други държави, които препродават компонентите на Русия. Руското правителство ги внася чрез структури в Близкия изток, Китай, Малайзия, Тайван и Филипините. Данъкоплатците на САЩ финансират и скъпите системи за противовъздушна отбрана като Patriot и NASAMS, които Съединените щати са предоставили на Украйна, за да я предпазят от същите тези ракети.

Други имена на компании са американските Altera Corporation, Xilinx, Maxim Integrated и Analog Devices, както и швейцарската STMicroelectronics, според Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна и New Lines Institute.

Още: Унгария обяви как ще изнудва ЕС за сметка на Украйна, за да продължава напред с руския петрол

Дори ако бъдат въведени по-строги санкции, Русия все още ще може да произвежда балистични ракети, макар и с по-малка точност. Ако на 8 юли в Киев имаше повече системи за противовъздушна отбрана, възможно е атаките срещу болниците да не бяха поразили целите си. Преди тази дата Украйна многократно отправяше искания за повече американски ПВО системи, но едва на следващия ден след бомбардировките на болницата Белият дом обяви, че ще бъдат доставени още пет системи. Украинският президент Володимир Зеленски счете този брой за недостатъчен и поиска допълнителни 25 броя за по-пълна защита на Украйна, особено на гражданската инфраструктура в големите населени места, където се намира по-голямата част от здравната мрежа на страната.

Въпреки че Русия редовно обстрелва здравната инфраструктура в Украйна, тя е използвала ракети със западни компоненти и срещу други граждански цели. През юли 2022 г. 27 души бяха убити, когато крилати ракети 3М-14Е „Калибър“ удариха Виница. Подобно на Х-101, за тези ракети и други от руския арсенал, например балистичната 9M727 "Искандер", е известно, че съдържат части от западни компании. На 19 август 2023 г. балистична ракета „Искандер-М“ е използвана за поразяване на театър в Чернигов, при което загиват 7 души, включително 6-годишно момиченце.

Подобни събития са напълно предотвратими. Технологичните компоненти от западни компании често попадат извън строгия режим на санкции, наложен на Руската федерация през 2022 г. от САЩ и европейските им съюзници. От 450-те западни части, открити в оръжейните системи, използвани от Русия в Украйна, 318 са произведени от компании в Щатите. Texas Instruments е произвела 51 от тези 450 части.

Още: Младите украинци да тръгват на война: Съвети от САЩ предизвикаха язвителни отговори (ОБЗОР - ВИДЕО)

Вратичката - стари технологии и небрежни акционери

Настоящият режим на санкции на САЩ срещу Русия не обхваща по-стари технологии - части, които могат да бъдат наречени „нискотехнологични“. Това е пропуск, от който Кремъл се възползва. За да се прекратят тези доставки, настоящият режим на санкции изисква актуализация, насочена към по-стари технологии, които са леснодостъпни, пишат експертите от New Lines Institute.

Технологии, произведени от компании като Texas Instruments и Analog, помагат да се гарантира, че ракети като "Искандер-К" и Х-101 могат да поразяват точно набелязаната цел. Данните за руския внос показват, че за 8-месечен период през 2022 г. Русия е получила материали на стойност 50 млн. долара от Texas Instruments и технологии на стойност 89 млн. долара от Analog. От Texas Instruments заявиха, че е възможно Москва да е получила тези компоненти преди влизането в сила на санкциите. През първите пет месеца на 2023 г. над 200 руски компании са получили повече от 17 000 микрочипа чрез посредници, включително две базирани в Хонконг компании, които сега са обект на санкции от страна на САЩ. Texas Instruments твърди, че не е продавала чипове директно на тези компании и не е подкрепяла военната им употреба от Русия. Правителството на САЩ може да реши да принуди компании като Texas Instruments да следят веригите за доставки и да променят политиките си.

Още: Путин трупа пари от петрол през Великобритания? Притеснителни данни от Острова

Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

През второто тримесечие на 2024 г. Texas Instruments отчита приходи в размер на 3,82 млрд. долара, като нетната печалба е 1,13 млрд. долара. Преглед на достъпните данни предполага, че акционерите са дали приоритет на печалбите пред по-задълбоченото проучване на това къде се озовават технологичните компоненти на компанията и как се използват. Група миноритарни акционери - Friends Fiduciary Corporation - безуспешно прокарва през 2023 г. и през 2024 г. предложение за по-задълбочен преглед на управлението на веригата за доставки.

Advanced Micro Devices, Analog и Intel също бяха призовани да предоставят информация на Постоянната подкомисия за разследвания на Сената, за да се установи как техните компоненти са попаднали в Русия въпреки контрола върху износа на САЩ.

Лесната контрабанда на микрочипове би я направила привлекателна за търговците на черния пазар, анализират от института.

Още: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

Какво могат да направят САЩ?

Американските законодатели имат на разположение политически решения във връзка с атаките срещу педиатричното здравеопазване в Украйна. Понастоящем четири държави се смятат за държавни спонсори на тероризма съгласно списъка на Държавния департамент на САЩ: Куба, Иран, Северна Корея и Сирия. Определянето предвижда тежки санкции за всяко физическо или юридическо лице, което прави бизнес със санкционираната държава. Освен това износът на отбранителни продукти и изделия с двойна употреба е ограничен в рамките на обозначението „държавен спонсор на тероризма“. Русия не е обявена за държава - спонсор на тероризма. Ако Конгресът не обяви Руската федерация за такава, трябва да се въведат вторични санкции, като се разшири обхватът на лицата и организациите, към които са насочени, и се насърчи многостранното участие на държавите. Става въпрос за наказателни мерки срещу тези страни, които действат като посредници.

Понастоящем Русия внася повече полупроводници, отколкото преди нахлуването в Украйна през 2022 г. Големият обем на търговията, която се извършва в нарушение на тези и други санкции, налага Министерството на финансите и Държавният департамент да увеличат броя на служителите си, за да могат да я контролират адекватно, което изисква повече средства от Конгреса. Нужни са и повече ресурси за Дирекцията за контрол на търговията с отбранителни продукти към Държавния департамент - чрез Службата за регулиране на международния трафик на оръжие и Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите. Пари ще трябват още за Мрежата за правоприлагане на финансовите престъпления към Министерството на финансите, така и за Министерството на правосъдието.

Още: Повечето части в руските оръжия идват от Китай: Данни от съветник на Зеленски

Следва да се приеме и законодателство за затягане на действащия режим на санкции, да се увеличат ползите за лицата, подаващи сигнали за нарушения, да се възстанови дейността на Координационния комитет за многостранен контрол на износа (CoCom) - структура от времето на Студената война, предназначена да ограничава износа на военни технологии и технологии с двойна употреба за държави в съветската сфера на влияние.

От съществено значение е законодателите в САЩ да смекчат възможностите на Русия и нейните поддръжници да участват в регулаторен арбитраж. Щатите и всички съюзници трябва да бъдат нащрек за усилията на Русия и нейните партньори да подкопаят глобалните финансови мрежи. Всички правителства са длъжни да действат като пазачи при прилагането на санкциите, смятат от New Lines Institute.

Още: Отговорът на Путин на санкциите: Русия ще изнася по-малко суровини, но се нуждае и от пари

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес