Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: Тръмп направи най-малко 20 неверни твърдения в разговора си с Илон Мъск

13 август 2024, 21:52 часа • 1876 прочитания

Бившият президент Доналд Тръмп направи обичайната си бомбардировка от неверни твърдения – най-малко 20 – по време на разговора си с Илон Мъск, излъчен в социалната платформа на Мъск X.

Повечето от тези неверни твърдения са многократно развенчавани в годините. Те обхващат широк спектър от теми - от имиграцията до икономиката и външната политика до работата на Тръмп в офиса до вицепрезидента Камала Харис, неговия опонент от Демократическата партия.

Ето част от проверката на фактите, направена и публикувана от CNN:

Тръмп: „Нивото ни на престъпност преминава тавана“.

Фактите преди всичко: Твърдението на Тръмп е невярно. Както насилствените престъпления, така и престъпленията срещу собствеността са намалели значително през 2023 г. и през първото тримесечие на 2024 г.

Предварителните данни на ФБР за 2023 г. показват приблизително 13% спад в убийствата и приблизително 6% спад в общите насилствени престъпления в сравнение с 2022 г., свеждайки нивата както на убийствата, така и на насилствените престъпления под нивата, през които бяха през последната календарна година на Тръмп през 2020 г. предварителните данни на ФБР за първото тримесечие на 2024 г. показват още по-рязък спад спрямо същото тримесечие на 2023 г. – приблизително 26% спад на убийствата и приблизително 15% спад на общите престъпления с насилие.

Още: "Преди изборите в САЩ": Тръмп съди Министерство на правосъдието

Тръмп: „Имаме най-лошата инфлация от 100 години. Казват, че са 48 години, не вярвам.”

Фактите преди всичко: Тръмп формулира това като мнение, но въпреки това е неоснователно – грешно по два различни начина. Първо, дори когато процентът на инфлация достигна своя връх от ерата на Байдън от 9,1% през юни 2022 г. , този процент от 9,1% беше най-високият от 1981 г. насам – между 40 и 41 години преди това, със сигурност не „100 години“ и дори не „48 години“. ” Второ, инфлацията е намаляла рязко след пика през юни 2022 г. и най-скорошният наличен процент по времето, когато той говори, за юли 2024 г., беше 3,2% – процент, който, като оставим настрана президентството на Байдън, беше надхвърлен едва през 2011 г.

Тръмп: Заплахата от ядрена война е много по-важна от заплахата от изменението на климата.  

Фактите преди всичко: Твърдението на Тръмп за скоростта на покачване на морското равнище е крайно неточно. Глобалното средно морско ниво в момента се повишава повече на година, отколкото Тръмп твърди, че ще се повиши след 400 години.

НАСА съобщи през март, че текущото глобално средно покачване на морското равнище през 2023 г. е било 0,17 инча на година, повече от два пъти в сравнение с 1993 г. А доклад на Световната метеорологична организация тази година казва, че темпът на покачване на морското равнище между 2014 г. и 2023 г. е около 0,19 инча на година.

Още: Ново проучване: Камала Харис изпреварва Тръмп в три ключови щата

Тръмп към Мъск: Имаш много хора, които слушат разговора – „като 60 милиона или нещо такова“. След това попитал някого какво е числото, но никога не коригирал първоначалната си оценка.

Фактите преди всичко: Тръмп наистина изрази несигурност относно броя, но твърдението му „около 60 милиона или нещо такова“ е невярно. По времето, когато той направи тази забележка, публичните данни за X показаха, че има 1,1 милиона акаунта, които слушат разговора.

Тръмп каза за Харис: „Тя иска да освободи всички затворници, които са в ареста, а някои от тези момчета са наистина лоши. Това излезе току-що днес.“

Фактите преди всичко: Това е невярно. Няма основание за твърдението, че Харис „иска да освободи всички затворници, които са в ареста“. Изглежда, че Тръмп има предвид новини в консервативните медии, които съобщават, че Харис е казала през 2019 г., докато неуспешно се е кандидатирала на първичните избори за президент на Демократическата партия, че иска да затвори частните центрове за задържане на имигранти .

Тръмп: „Венецуела – тяхната престъпност е намаляла със 72%. Вземат си наркодилърите. Те вземат – честно казано, своите затворници, те изпразват затворите си. Те вземат техните престъпници, техните убийци, техните изнасилвачи и ги доставят...”

Фактите преди всичко: Тръмп силно преувеличи спада на престъпността във Венецуела от епохата на Байдън, поне според ограничените статистики, които са публично достъпни. И макар да е сигурно, че поне някои престъпници са се присъединили към спазващите закона венецуелци в масово изселване от страната на фона на икономическата криза от последното десетилетие, няма доказателство, че Венецуела умишлено е опразнила затворите за целите на миграцията или умишлено е изпратила бивши затворници към Съединените щати.

Още: Харис и Тръмп ще имат три телевизионни дебата

Тръмп за миграцията при Байдън и Харис: „Вярвам, че над 20 милиона души са дошли в нашата страна, много от които идват от затвори, от затвори, от психиатрични заведения или по-голяма версия на това са лудници.“

Фактите преди всичко: Цифрата „20 милиона“ на Тръмп е невярна, голямо преувеличение. Общият брой на „срещите“ в цялата страна от февруари 2021 г. до юни 2024 г., на двете законни входни пристанища и между тези пристанища, беше около 10 милиона – и „среща“ не означава, че човек е бил допуснат в страната; някои срещани хора са незабавно изпратени . Освен това няма основание за твърдението на Тръмп, че „много“ от тези мигранти са дошли от затвори, затвори или психиатрични заведения .

Тръмп повтори обичайната си лъжа за легитимността на изборите през 2020 г., като каза, че опонентите му са се опитали да го преследват чрез съдилищата, въпреки че той не е направил „нищо лошо“ и просто се е оплакал от „фалшифицирани избори“.

Фактите преди всичко: Твърдението на Тръмп за изборите остава невярно. Изборите през 2020 г. не бяха манипулирани, Тръмп загуби честно и честно от Байдън с разлика от 306 на 232 в Избирателната колегия, опонентите му не изневериха и няма доказателства за измама, дори близо до достатъчно широко разпространена, за да промени изхода във всеки щат .

CNN разобличава още куп неверни твърдения на Тръмп - за Украйна, Китай, Иран и др.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес