Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цяла Куба пак остана без ток

19 октомври 2024, 18:10 часа • 793 прочитания

Куба за втори път претърпя прекъсване на електрозахранването в цялата страна, часове след като официални лица заявиха, че електрозахранването се възстановява бавно, съобщи "Си Ен Ен".

Още: Цяла Куба остана без електричество

"В 6:15 ч. сутринта (19 октомври) настъпи ново пълно прекъсване на националната електроенергийна система. Електрическият съюз работи за възстановяването й“, казаха от официалния канал на Кубинския електрически съюз в Telegram.

Преди това кубински официални лица съобщиха, че малки джобове на електрозахранване са били възстановени на целия остров, въпреки че не бяха предоставени непосредствени данни за това на колко души е възобновена услугата. Някои кубинци се оплакаха в социалните медии, че захранването им се е върнало за кратко, преди да премигне.

Дълбока криза

Прекъсването на електрозахранването заплаши да потопи управляваната от комунистическия режим държава в още по-дълбока криза.

Милиони хора останаха без ток през последните няколко дни, тъй като остарялата кубинска електрическа мрежа се срина многократно.

Съботното спиране на тока последва спирането на електрическата мрежа на Куба на 18 октомври, след като една от големите електроцентрали на острова се повреди, според Министерството на енергетиката.

Още: Столицата на Куба се дави в боклук (ВИДЕО и СНИМКИ)

Кубинските официални лица обвиняват за това съвкупност от събития - от засилените икономически санкции на САЩ до смущенията, причинени от неотдавнашните урагани и окаяното състояние на инфраструктурата на острова. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес