Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цял стадион последователи: Хиляди скърбяха за турския опозиционер Гюлен (ВИДЕО)

25 октомври 2024, 10:01 часа • 941 прочитания

Тълпа от хора се насочи към гроба на турския опозиционер и духовен лидер Фетхуллах Гюлен в четвъртък, за да се сбогува с него, пише гръцкото издание Kathimerini.

Турският опозиционер, обвинен в опита за преврат в Турция от 2016 г.,  беше погребан в затворен комплекс в планините Поконо в Пенсилвания, където той живя и работи в продължение на четвърт век.

Припомняме, че Гюлен почина в неделя в болница в Пенсилвания на около 80-годишна възраст. 

Цял стадион последователи се молиха за него

Под засилено полицейско присъствие семейство, приятели и последователи изпълниха малък стадион в северната част на Ню Джърси за молитвена служба, която се провеждаше предимно на турски, с ислямски молитви и четене на арабски от Корана.

„Всички се чувстваме сякаш сме загубили баща“, каза Усаме Тунагар, дългогодишен сътрудник, пред опечалените. „Всички се чувстваме като сираци. В момента в живота ни има огромна празнота", каза той, но допълни, че Гюлен ще продължи да живее чрез своите книги и проповеди и чрез хилядите училища и други институции по света, основани от неговите последователи. ОЩЕ: Ердоган за Гюлен: Не може да избяга от божественото правосъдие

„Това, което е живо, е неговото наследство“, каза той.

В Турция не се очакват прояви в негова памет

Не се очаква да има възпоменателни служби в Турция, тъй като публичното оплакване, възхвала или друга симпатия към Гюлен там може да доведе до лишаване от свобода по обвинения в насърчаване и подкрепа на тероризма. ОЩЕ: Ето какво каза турското разузнаване за смъртта на турския опозиционер Гюлен

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес