Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Циклон взе човешки жертви и остави без ток милиони в Бразилия

01 юли 2020, 06:20 часа • 831 прочитания

Най-малко трима души са загинали в резултат на мощен циклон, който връхлетя южния бразилски щат Санта Катарина. Това съобщи информационният портал G1, позовавайки се на местните спасителни служби, предаде БГНЕС.

Една от жертвите в град Шапеко е загинала под паднало дърво. В предградие на столицата на района на Флорианополис мъж е загинал в резултат на токов удар след скъсване на електрически кабел, а друг човек е починал след срутване на инженерна конструкция. Скоростта на вятъра на места е надвишила 100 км/ч, съобщи порталът.

Според държавната енергийна компания на Бразилия, около 1,5 милиона души са останали без електричество. В някои райони падащите дървета са блокирали пътища, а доста къщи са с отнесени покриви. Днес, 1 юли, в региона се очаква допълнително влошаване на времето.

Според метеоролога Ернани де Лим Насименто от Федералния университет в Санта Марта, подобни природни явления не са рядкост в региона по това време на годината. "Този циклон се оказа по-интензивен и мощен от обичайното. Такива циклони се наричат още" метеорологични бомби", заяви Насименто.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес