Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четирима души са ударени от мълния в Австралия

20 февруари 2024, 15:13 часа • 1186 прочитания

Четирима души в Австралия са били откарани в болница, след като са били ударени от мълния близо до емблематичната опера в Сидни, съобщават властите, цитирани от Al Jazeera.Повече от 10 000 домакинства и предприятия останаха без електричество поради интензивни гръмотевични бури. 

Четиримата поразени, включително 36-годишна двойка и 19-годишен мъж, са се криели под дърво близо до известната забележителност по време на силна буря, когато са били ударени, казват служители на линейката. Хората са получили изгаряния и са имали сърдечни симптоми след инцидента в ботаническата градина в Сидни. Всички са загубили съзнание за кратко.

Четиримата, двама мъже и две жени, са били откарани в болница, след като на място им е оказана помощ от парамедици и са в стабилно състояние, според властите.

Още: Мълния предизвика експлозия в завод за рециклиране във Великобритания

Щетите от гръмотевичните бури

Сидни беше засегнат от силни гръмотевични бури, които оставиха повече от 10 000 домакинства и предприятия без електричество и причиниха сериозни закъснения на пътниците по въздуха и пътуващите по шосе и железопътен транспорт. Около 75 000 светкавици са засечени в рамките на 100 км (62 мили) от най-големия град в Австралия между 11 сутринта и 14 часа, според Total Lightning Network на Weatherzone.

Основната писта на летището в Сидни е затворена за около 20 минути, след като светкавица пробива дупка в асфалта, което довежда до отмяна на повече от 30 излитания и закъснения на около 340 услуги.

Още: Изписаха 11-годишното момче, поразено от мълния в Русе

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес