Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български изследователи откриха останки от изчезнал чилийски военен самолет в Антарктида (СНИМКИ)

23 януари 2024, 10:39 часа • 1884 прочитания

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" е открил останки от самолет по време на научен проект за набиране на геоложки проби в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън, Антарктида. Това съобщиха от Висшето военноморско училище "Н.Й. Вапцаров".

Геолозите Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщават за намерени на брега метални фрагменти и отломки. 

След като са огледани и проучени се стига до предположение, че те са част от конструкцията на военен самолет. През 2019 г. в този район изчезва от радарите транспортен самолет С-130 – „Херкулес“ на Чилийските военно-въздушни сили, извършвал полет от Пунта Аренас към остров Кинг Джордж (Южни Шетландски острови).

Още: Полярният ни кораб оказа помощ на бедстваща яхта пред пролива Дрейк

От българския кораб са се свързали с представител на Антарктическото въздушно командване на Чилийските ВВС, който проявява интерес към намерените отломки. Те ще бъдат предадени в чилийската полярна военна база „Фрей“ на остров Кинг Джордж по време на престоя на кораба в залива Максуел на 31 януари и 1 февруари 2024 г", съобщават от военноморското ни училище.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес