Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският външен министър опита да замаже гафа с Тръмп и британския посланик в САЩ

08 юли 2019, 13:54 часа • 1541 прочитания

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт обяви, че не е съгласен с британския посланик в САЩ Ким Дарък, който описва президента на САЩ Доналд Тръмп като "неспособен". Хънт също подчерта, че Лондон няма да допусне никакво прекъсване на отношенията Великобритания - САЩ заради изтеклите записки.

Хънт изрази загриженост във връзка с изтичането на докладите на посланика, подчертавайки необходимостта да се разбере как се е случило това, предаде БГНЕС.

Коментарите на Хънт идват след като поверителни текстови съобщения, изпратени от посланика на Обединеното кралство в САЩ, Ким Дарък в Лондон, описват Тръмп като "неспособен", "несигурен" и "некомпетентен".

В докладите, които бяха публикувани за първи път от вестник Daily Mail, пише, че Тръмп е "уникално дисфункционален и кариерата му може да завърши с позор". Те датират от 2017 г. до днес и в тях посланика описва конфликтите в администрацията като "битка на нож".

"Наистина не вярваме, че тази администрация ще стане значително по-нормална; по-малко дисфункционална; по-малко непредсказуема; по-малко разделена фракция; по-малко дипломатична и тромава”, казва посланикът в едно от съобщенията.

Лидерът на партия Brexit Найджъл Фараж от своя страна заяви, че Дарък трябва да бъде уволнен заради изтичането на чувствителни дипломатически доклади. "От момента, в който Тръмп беше избран, този човек беше грешка като британски посланик - напълно противопоставящ се на доктрината на Тръмп", каза Фараж пред Daily Mail.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес