Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия вдигна забраната за социалната мрежа X

09 октомври 2024, 06:15 часа • 470 прочитания

Бразилия ще има отново достъп до X, след като съдия от Върховния съд отмени забраната, въведена преди близо шест седмици в резултат на неспазването на законите на южноамериканската страна от страна на Илон Мъск, пише БГНЕС.

Още: "Заради сексуален тормоз": Президентът на Бразилия уволни министър

В края на август X беше блокиран в Бразилия, където имаше повече от 22 милиона потребители, като това беше кулминацията на продължилата няколко месеца борба между милиардера собственик на мрежата и бразилския върховен съд.

Причината за забраната

Непосредственият повод за забраната беше фактът, че Мъск не посочи местен представител и не плати глоби на стойност милиони долари. Но фонът беше дългогодишна и политически натоварена битка между откровения технологичен милиардер и върховния съд на Бразилия, който се опитваше да се бори с разпространението на крайнодясна дезинформация и антидемократично съдържание в социалната мрежа.

Експертите и бразилските власти отчасти обвиняват разпространението на подобно подстрекателско онлайн съдържание за крайно десните бунтове, които разтърсиха Бразилия през януари 2023 г.

Още: Върховният съд на Бразилия спира социалната мрежа X

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес