Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бокова остана назад в класацията за генерален секретар на ООН

05 август 2016, 20:41 часа • 4954 прочитания

Съветът за сигурност на ООН проведе второто предварително гласуване по списъка на кандидатите за поста генерален секретар на Световната организация.

След закритото заседание председателстващият Съвета за сигурност малайзийски дипломат Рамлан бин Ибрахим съобщи на журналистите само, че гласуването се е провело, но не и какви са резултатите.

„Състоя се вторият рунд на предварителното гласуване. Всичките 11 кандидати ще бъдат уведомени за резултата си чрез постоянните представители на страните, които са ги издигнали”, каза дипломатът.

Ибрахим посочи, че председателят на 70-тата сесия на Общото събрание Могенс Люкетофт също е бил уведомен само, че гласуването се е състояло.

Малко след това стана ясно, че Ирина Бокова е на пето място със 7 гласа „за”, 7 „против” и 1 „въздържал се”. Все още начело в надпреварата е експремиерът на Португалия Антониу Гутериш, който е събрал събрал 11 гласа „за”, 2 „против” и 2 „въздържал се”, а втори е сърбинът Вук Йеремич – бивш председател на Общото събрание на ООН, който получи 8 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се". На трето място е Сусана Малкора – първи дипломат на Аржентина, с резултат 8/6/1. Бившият президент на Словения Данило Турк сега е четвърти с резултат 7/5/3.

На първото гласуване на 21 юли най-много гласове събра бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш. В първата тройка бяха също екс президентът на Словения Данило Турк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Постът на генералния секретар ще се оваканти на 1 януари 2017 година, след като сегашният генерален директор на ООН Бан Ки Мун напусне поста на 31 декември. 

В надпреварата се включиха 11 претенденти. По-рано тази седмица кандидатурата си оттегли бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич, която събра най-малко гласове при първото гласуване, предаде БГНЕС. 

Гласуванията в Съвета за сигурност са тайни - както първото, което се проведе в последната седмица на юли, така и сегашното. В тях участват петте постоянни членове на Съвета - САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия, както и десетте временни членове.

През октомври тази година ще е ясно окончателно кой ще е новият генерален секретар на ООН, като през септември предстои Общо заседание на ООН, на което ще бъде избран заместникът на Бан Ки-мун. Изборът ще стане, след като Съветът за сигурност даде своите препоръки за най-подходящите кандидати след серия гласувания - до септември.

Очаква се в края на този месец кандидатите да са двама, най-много трима, което прави шансовете на Ирина Бокова след днешното гласуване доста малки. Мандатът на генералния секретар на ООН ще е 5 години.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес