Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият топ съветник на Тръмп напусна последния си голям бастион

10 януари 2018, 06:45 часа • 1235 прочитания

Бившият главен съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност в САЩ и скандално известен с крайните си възгледи Стив Банън напуска интернет опората на крайнодесните в САЩ - сайта Breitbart News, предаде БГНЕС.

Припомняме, че през миналата година Доналд Тръмп извади Банън от Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом.

63-годишният Стийв Банън беше назначен за старши съветник през януари, 2017 година и беше определен за главния политически стратег на Белия дом. Преди това той беше главен редактор на новинарския портал Breitbart News, който е считан за бастион в насаждането на националистически идеи. По време на предизборната кампания Банън работеше в предизборния щаб на Тръмп.

Мнозина политици и експерти окачествиха като сериозна грешка включването на Банън в Съвета за национална сигурност. Конгресменът демократ Адам Смит заявяваше, че Банън е "ултрадесен политически стратег", който може да "изложи на опасност глобалната безопасност и да засили враговете" на САЩ. Банън беше изваден от екипа на Тръмп през април миналата година и напусна Белия дом в началото на август. Преди да се случи това стана известно, че медийният магнат Рупърт Мърдок е притискал президента Доналд Тръмп да уволни Банън.

Последното ярко присъствие на Банън около американския президент беше свързано с появяването на книгата "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп" (Fire and Fury: Inside the Trump White House) на журналиста Майкъл Улф. По този повод Тръмп обяви, че книгата е пълна с лъжи и изкривявания. Книгата на Улф излиза на 9 януари като в нея се цитират подробно изявления на Стив Банън.

Сред редица експлозивни изявления, Банън казва, че смята, че среща между Доналд Тръмп-младши и група руснаци е "предателство". Срещата се разследва от специалния прокурор Робърт Мълър като част от евентуални тайни споразумения между представителите на кампанията на Тръмп и Русия.

По-рано Тръмп реагира на появили се извадки от книгата, като каза, че Банън си е "загубил ума", след като загуби позицията си в Белия дом.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес