Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без имунитет за Тръмп по делото за изборна измама: Специалният прокурор настоява

03 октомври 2024, 06:36 часа • 643 прочитания

Специалният прокурор Джак Смит, който води делото срещу Доналд Тръмп за опит за незаконна подмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., твърди в публикуван официално документ, че републиканецът е действал в качеството си на кандидат и следователно не може да се възползва от президентския имуните.

В обемист документ от 165 страници, до голяма степен редактиран, за да се запази анонимността на свидетелите, и представен миналата седмица на съдия Таня Чуткан, прокурор Смит възнамерява да докаже частния характер на действията, за които бившият президент републиканец е преследван. Според него тези деяния не попадат в обхвата на широкия наказателен имунитет за официалните действия, предоставен на президента на САЩ от Върховния съд с решение от 1 юли, посочва АФП, цитирана от БГНЕС.

Документът включва неразкривани досега детайли по делото, като например показанията на високопоставен служител на Белия дом по онова време, съобщаващ за изненадващ разговор между Доналд Тръмп, съпругата му, дъщерята и зетя му на борда на президентския хеликоптер. "Няма значение дали сте спечелили или загубили изборите, трябва да се борите със зъби и нокти", им е казал Доналд Тръмп според свидетелските данни, които прокуратурата възнамерява да представи на бъдещ съдебен процес.

Още: Тръмп: Имах пълното право да се намеся в изборите през 2020 г.

След поражението си на президентските избори през 2020 г., спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън, "с помощта на частни съучастници подсъдимият се впусна в серия от все по-отчаяни планове да подмени легитимните резултати в седем щата, които бе загубил с малка разлика", пише Джак Смит.

Кулминацията на тези опити беше щурмът на Капитолия, светилището на американската демокрация, от стотици екзалтирани привърженици на Доналд Тръмп, припомня той.

"Същността на машинацията е от частен характер. Той широко използва частни лица и структурите на предизборния си щаб, за да се опита да подмени резултатите от изборите и действа в частно качество като кандидат“, заключава специалният прокурор.

Още: Първа присъда за нахлуването в Конгреса в САЩ през 2021 г.

Тръмп отговори

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия реагира на новината в поредица от скандални публикации в социалната си мрежа Truth Social, като определи документа като "изпъстрен с лъжи", и обвини отиващата си администрация на Демократическата партия в "намеса в изборите".

С мнозинство от шест гласа срещу три Върховният съд на САЩ постанови, че президентът не се ползва с "имунитет за неофициалните си действия", но има "право поне на презумпция за имунитет за официалните си действия".

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес