Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън обявява реформи във Върховния съд на САЩ

29 юли 2024, 06:51 часа • 986 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън обявява плановете си за реформа на Върховния съд на САЩ, съобщи "Политико", позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Президентът на САЩ ще подкрепи ограничаване на мандата на съдиите и промени в етичния кодекс, предаде БГНЕС. 

Още: Байдън прие Нетаняху в Белия дом (ВИДЕО)

Ограничава мандата на съдиите и промени в етничния кодекс

Очаква се също така той да поиска конституционна поправка за ограничаване на имунитета на президента и други длъжностни лица. Според решение на Върховния съд от юли "президентите имат широк имунитет срещу съдебно преследване".

Съдия Елена Каган стана първият член на Върховния съд, който публично призова за укрепване на новия етичен кодекс чрез добавяне на методи за неговото прилагане.

„Правилата обикновено имат механизми за прилагане, а този набор от правила няма такива“, каза Каган на годишната съдебна конференция преди няколко дни. На нея присъстваха повече от 150 съдии, адвокати и други.

Съдът обмисля приемането на етичен кодекс от няколко години, но усилията придобиха допълнителна актуалност, след като миналата година бе съобщено, че съдия Кларънс Томас не е оповестил луксозни пътувания, които е приел благодарение на голям републикански дарител.

Още: Байдън обяви какво му остава да свърши през следващите 6 месеца - включително да спре Путин

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес