Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън: Не е вярно, че Си Дзинпин отказа да се срещнем

15 септември 2021, 07:50 часа • 1739 прочитания

Американският президент Джо Байдън в интервю за репортери пред Белия дом отрече публикации в медиите, че китайският лидер Си Дзинпин е отказал да проведе лична среща на високо ниво с него, предаде БГНЕС.

По-рано британското издание Financial Times, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Байдън в неотдавнашен телефонен разговор е предложил на китайския президент Си Дзинпин да проведат лична среща на върха, която китайският лидер е отказал, настоявайки Вашингтон да смекчи реториката си към Пекин. Източниците на изданието твърдят, че Си Дзинпин е настоял САЩ да се придържат към по-малко агресивна реторика спрямо Китай.

Друг събеседник на вестника заяви, че срещата на върха е спомената от Байдън като една от възможностите за по-нататъшно взаимодействие с китайския президент и че Белият дом първоначално не е очаквал незабавен отговор.

"Не е вярно", каза Байдън, отговаряйки на въпроси на журналисти дали президентът на КНР наистина е отхвърлил предложението да се срещне с него и дали президентът на САЩ е разочарован от отказа за такава среща.

На 10 септември президентът на Китай и президентът на САЩ са провели дълъг телефонен разговор. От Белия дом съобщиха, двамата лидери са обсъдили въпросите около конкуренцията между двете страни и начините да се предотврати ескалирането ѝ в конфликт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес