Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън настоява за "справедлива сделка" за стачкуващите сценаристи

09 май 2023, 06:14 часа • 1191 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън иска стачкуващите филмови и телевизионни сценаристи в Холивуд незабавно да получат "справедлива сделка" при преговорите за договор, предаде АФП.

"Искрено се надявам стачката на сценаристите в Холивуд да бъде разрешена и сценаристите да получат справедливата сделка, която заслужават, колкото е възможно по-скоро", каза той по време на прожекция на филм в Белия дом в чест на азиатско-американската общност.

ОЩЕ: В Холивуд започна най-голямата стачка на сценаристи през последните 15 години

Това е първият случай, в който подкрепящият профсъюзите демократ коментира стачката, която започна след провала на преговорите между Гилдията на американските сценаристи (WGA) и големите американски студия и стрийминг услуги миналата седмица.

WGA представлява около 11 500 сценаристи. Те казват също, че искат по-стабилни условия на труд и по-добър дял от печалбите, генерирани от възхода на стрийминга.

В миналото телевизионните сериали редовно се разтягаха на 20 епизода, което осигуряваше на сценаристите месеци работа, плюс хонорари изплащани при повторение на излъчването. Но тъй като все по-голяма част от индустрията е доминирана от стрийминга, сценаристите казват, че получават по-малко пари.

Сериалите в платформите за стрийминг могат да бъдат значително по-кратки - понякога са само шест епизода - което води до по-малко работа и по-малки екипи.

Сценаристите твърдят, че възнагражденията за стрийминг са много по-ниски.

Непосредственото въздействие на стачката вече се вижда от спирането на няколко нощни предавания. Колкото по-дълго продължава стачката, толкова по-вероятно е да се стигне до прекъсване на телевизионните сериали и филми.

Последната стачка на холивудските сценаристи беше през 2007 г., когато сценаристите парализираха индустрията за 100 дни и струваха на калифорнийската икономика 2,1 млрд. долара, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес