Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асанж ще отиде в САЩ само ако правата му са гарантирани

18 януари 2017, 19:46 часа • 943 прочитания

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж обяви, че е готов да отиде в САЩ, за да се изправи срещу обвиненията си за разпространяване на секретна информация само ако „неговите права са гарантирани“, съобщиха от сайта.

„Асанж все още се радва да дойде в САЩ, ако е сигурно, че всички негови права са гарантирани“, посочи Wikileaks на своята страница в Twitter.

Съобщението идва, след като по-рано вчера отиващият си американски президент Барак Обама обяви, че опрощава по-голяма част от присъдата на източника на Wikileaks Челси Манинг, която вместо 35 години ще лежи в затвора само четири месеца. Миналата седмица Асанж заяви, че ще напусне убежището си в еквадорското посолство в Лондон, където е от 2012 г. насам, ако САЩ се съгласят да освободят Манинг.

Вашингтон не се отказва от заплахите си да съди Асанж заради публикуваните от сайта му през 2010 г. секретни документи, макар че досега няма официално отправени обвинения.

Един от адвокатите на Асанж – Мелинда Тейлър, заяви пред AFP, че все още нямат потвърждение за статуса му пред американските власти. „Американските адвокати на Джулиан многократно питаха правосъдното министерство за изяснение по статуса на Асанж и бихме искали те да направят това като обявят приключването на разследването отказ от повдигане на обвинения“, заяви тя.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес