Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арктика с безпрецедентно затопляне за последните 3 000 години

15 октомври 2020, 20:00 часа • 10426 прочитания

Американски и канадски учени възстановиха историята на климатичните промени по отлагания на дъното на арктическо езеро в Канада. Оказва се, че в Северния Атлантик през последните 3 000 години никога не е било толкова топло, колкото сега. Резултатите от проучването са публикувани в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences”, предаде БГНЕС.

Климатолози от Масачузетския университет и от университета в Квебек са проучили дебелината на отлаганията по дъното на езерото Саут Соутут на остров Елсмир в канадската част на Арктика.

Идеално запазените „годишни слоеве” в това езеро съдържат титанови минерали, отделени по време на вековното изветряне на скалите. Измервайки концентрацията на титан в отделните слоеве, учените успели да определят относителните изменения в годишните температури и в атмосферното налягане в региона.

Температурата на повърхността на океана в Северния Атлантик е претърпяла циклични промени.

Известно като Атлантическо многодесетилетно колебание (АМК) това климатично събитие е свързано с много климатични сътресения в Северна Америка - суши и урагани. Досега учените не знаеха точната продължителност на циклите, чиято продължителност е най-малко 60 години.

Най-ниските температури са фиксирани в интервала между 1400 и 1600 г. от н.е. – това е времето, който историците определят като малък ледников период, като най-високите стойности са през последните 10 години.

Затоплянето в Арктика в момента става два или три пъти по-бързо, отколкото в останалите части на Земята. Възможно е това да е свързано с общата тенденция за глобално увеличаване на температурата.

През последните години през лятото в региона преобладава високо атмосферно налягане, а температурите достигат до 20 градуса и това продължава дни или седмици наред. Подобни промени оказват необратимо въздействие върху снежната покривка, ледниците и вечния мраз.

Според проучването, повърхностните води на Атлантическия океан са станали необичайно топли след 1995 г. През 2019 г. ледената покривка на Гренландия загуби над 500 милиарда тона маса, което постави рекорд, като причината за това е безпрецедентно продължилото високо атмосферно налягане.

Според авторите на изследването, ако през следващата година или две AMК не премине към по-хладна фаза, следващото лято можем да очакваме още по-интензивно топене на ледената покривка на канадските Арктика и Гренландия, което заплашва с по-нататъшно покачване на нивото на Световния океан и други неприятни последици за околната среда.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес