Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха американец, взел на прицел Белия дом

17 януари 2019, 21:15 часа • 1770 прочитания

Властите в американския щат Джорджия арестуваха 21-годишен американец, който се опитвал да закупи експлозиви и противотанков гранатомет за „джихадистка“ самоубийствена атака срещу Белия дом, планирана за четвъртък.

Байънг Пак, американски прокурор на Северния район на Джорджия, обяви ареста на Хашер Тахеб от Къминг, Джорджия, късно в сряда след продължило месеци разследване на ФБР, предизвикано от съвет от местната общност "че Тахеб е станал радикален".

Според обвинителния акт Тахеб се е опитал да наеме информатор и агент под прикритие на ФБР заради план за нападение срещу Белия дом и други цели във Вашингтон, включително паметника на Вашингтон, мемориала на Линкълн и неназована синагога, предаде БГНЕС.

В желанието си да изпълни "задължението си" за провеждане на джихад и в очакване да стане "мъченик", Тахеб първоначално се надявал да пътува до контролираната от „Ислямска държава“ територия в Близкия изток, казал той пред източника на ФБР.

Но тъй като загубил паспорта си, Тахеб казал на информатора, че би било по-добре да започне атаки в Съединените щати.

На 7 декември 2018 г. той се запознава с агента под прикритие и показал нарисувана на ръка схема на Западното крило на Белия дом, където се намира кабинетът на президента.

През следващите седмици Тахеб разказал какви оръжия иска да придобие за замисъла си и ангажирал агента на ФБР да ги получи: полуавтоматични оръжия, гранати и противотанков гранатомет AT-4.

Неговият план бил тримата да извършат съвместно атаката в , както го определил, "ден за игра", насрочен за 17 януари.

"По-конкретно той описва плана си да използва АТ-4, за да направи дупка в Белия дом, за да може групата да влезе", се казва в обвинението.

Тахеб посъветва източника „че джихадът е най-доброто дело в исляма и върха на исляма“, се казва в обвинителния акт.

В сряда тримата се срещнаха на паркинга на магазин в Буфорд, Джорджия, където агентът на ФБР трябваше да предаде взривните вещества и оръжията, които бяха направени безопасни.

Когато Тахеб взел оръжията, той бил арестуван.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес