Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестува над 80 души след протест в подкрепа на „Обамакеър”

11 юли 2017, 12:30 часа • 1094 прочитания

80 души бяха арестувани от полицията снощи, когато десетки граждани излязоха на протест срещу предстоящата отмяна на здравната реформа, известна като „Обамакеър”. Очаква се съвсем скоро сенаторите на САЩ да приемат новия законопроект за здравеопазването, изготвен от администрацията на президента Доналд Тръмп, отменяйки закона, въведен от бившия лидер на страната Барак Обама.

Протестиращите заявиха своето недоволство в най-малко 13 различни части на Капитолия сред стотици офиси, в които се намират депутатите и техните служители.

Силите на реда в комплекса съобщиха, че при протестите са задържани 32 мъже и 48 жени, поставени под арест за "незаконни демонстрационни дейности".

Тръмп засили натиска върху републиканците в Конгреса в понеделник, настоявайки да приемат неговата реформа в здравеопазването преди августовата ваканция, припомня БГНЕС.

„Обамакеър” предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. Законът беше приет през 2010 г. с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес