Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предстои втори опит за отмяна на "Обамакеър"

04 май 2017, 06:50 часа • 804 прочитания

Долната камара на Американския конгрес ще гласува днес (4 май) промени в областта на здравеопазването и евентуалната отмяна и замяна на т.нар. "Обамакеър".

"Ще гласуваме за здравните услуги. Имаме достатъчно гласове. Реформите ще минат", заяви лидерът на мнозинството Кевин МакКарти. Ако законопроектът бъде приет от Долната камара, той ще трябва да бъде разгледан и от Сената. Припомняме, че предишният опит законопроектът да бъде гледан пропадна.

Проектът на републиканската администрация за здравна реформа бе остро разкритикуван, тъй като стана ясно, че той би довел до намаляване с 14 млн. души на броят на здравноосигурените в САЩ през 2018 година. До 2026 година разликата с броя на осигурените по силата на здравната реформа на Обама ще достигне 24 млн. американци.

Според прогнозите текстът, целящ намаляване на федералната помощ за здравната система и премахване на универсалното задължение за сключване на здравно осигуряване, ще доведе до намаляване с 337 млрд. долара федералния дефицит през следващото десетилетие, или с 37 млрд. годишно. През 2016 година дефицитът бе около 590 млрд. долара.

Реформата в здравеопазването, станала известна като "Обамакеър", предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. Законът беше приет през 2010 година с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес