Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Апелативният съд в САЩ отхвърли жалбата на Тръмп за мигрантския указ

05 февруари 2017, 11:48 часа • 1908 прочитания

Федералният апелативен съд в САЩ отхвърли искането на Министерството на правосъдието незабавно да възстанови забраната за пътуване на президента на Доналд Тръмп.

Това се случва, след като в петък, 3 февруари, федералният съдия Джеймс Робарт издаде временна ограничителна заповед за изпълнението на указа, според който САЩ трябва да спре в продължение на 90 дни влизането на граждани от седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Администрацията на Тръмп веднага внесе жалба срещу решението, с което се спира изпълнението на указа за затягане на мигрантската политика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли като "абсурдно" решението за спиране на забраната за пътуване и обеща да го отмени.

"Становището на този така наречен съдия, който по същество отнема охранителната функция на нашата страна, е нелепо и ще го отменя", написа държавният глава в профила си в Twitter на 4 февруари.

Припомняме, че Джеймс Робарт уважи молбата на адвокати, които са го помолили да преустанови действията по ключови положения от декрета на президента Тръмп. По-рано главният прокурор на щата Боб Фъргюсън каза, че указът противоречи на Конституцията, защото дискриминира на религиозна основа, предаде БНР.

Тогава Фъргюсън съобщи, че хора от засегнатите страни вече могат да кандидатстват за влизане в страната. От Департамента по Национална Сигурност отказаха коментар с мотива, че това е дело, което още не е приключило. Адвокатите на правителството смятат, че щатите не могат да оспорват указа на президента.

Указът от миналата седмица замрази бежанската програма и ограничи временно приемането на граждани от Йемен, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Мерките , които Белия Дом определя като в интерес на националната сигурност, доведоха до протести както в страната, така и в чужбина.

Блокирането на визи от страни с предимно мюсюлманско население и спирането на програмата за прием на бежанци в САЩ са противоконституционни, смята Наура Алмасри от неправителствената организация „Сирийски форум“: "Това е напълно нечестно и също така нереалистично. Не може да се спират бежанците да идват в Съединените щати. Аз бях сред протестиращите хора срещу тази забрана. На протеста имаше хора от всички цветове и религии. Ние представлявахме истинската Америка, заповедта, подписана от президента, е неамериканска".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес