Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антъни Блинкен: Регионът и светът са по-сигурни без Насрала

30 септември 2024, 18:40 часа • 591 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че светът е по-сигурен, след като Израел е убил Хасан Насрала, описвайки ръководителя на Хизбула като „брутален терорист“ и настоявайки, че дипломацията е най-добрият шанс за стабилност в Близкия изток.

„Регионът и светът са по-сигурни без него“, каза Блинкен във Вашингтон за покойния лидер на подкрепяната от Иран ливанска бойна групировка. Това предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

„Хасан Насрала беше брутален терорист, сред чиито многобройни жертви бяха американци, израелци, цивилни граждани в Ливан, цивилни граждани в Сирия, както и много други“, продължи той по време на встъпителните си думи на срещата на страните от коалицията, бореща се срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Още: Блинкен: САЩ и партньорите им работят неуморно, за да избегнат пълномащабна война в Ливан

„По време на неговото ръководство на "Хизбула" групировката тероризираше хората в целия регион и пречеше на Ливан да се развива пълноценно като държава.“

Въпреки неотдавнашната, драматична ескалация на бойните действия между Израел и Хизбула в Ливан, Съединените щати все още вярват, че дипломацията е най-добрият път напред за региона, каза Блинкен.

„Съединените щати ще продължат да работят с нашите партньори в региона и по света за постигане на дипломатическо решение, което да осигури реална сигурност на Израел и Ливан и да позволи на гражданите от двете страни на границата да се завърнат по домовете си“, каза той.

Още: Анализ: Атаката с пейджърите по Хизбула е тежък удар за надеждите за мир в региона

„По същия начин ще продължим да работим за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което да върне заложниците у дома, да облекчи страданията в Газа и да запази възможността за по-траен и сигурен мир за целия регион.“

Дипломацията, каза той, остава „най-добрият и единствен път за постигане на по-голяма стабилност в Близкия изток“ и Вашингтон е „ангажиран спешно да придвижи тези усилия напред“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес