Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Амнести Интернешънъл“: Венецуела е извършила престъпления срещу човечеството

14 май 2019, 21:11 часа • 4391 прочитания

"Амнести Интернешънъл" заяви официално, че венецуелските власти са извършили престъпления срещу човечеството в репресиите си срещу антиправителствените протести и призова Международния наказателен съд за разследване.

Групата за права заяви, че правителството на президента Николас Мадуро е отговорило със "системна и широко разпространена политика на репресии" в края на януари, когато протестите анти-Мадуро заляха страната, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент, предава БГНЕС.

Опонентите на Мадуро са били подложени на мъчения и убийства по време на протестите, заяви групата.

„Естеството на нападенията..., нивото на координация от страна на силите за сигурност, както и признаците на подобни модели през 2014 и 2017 г., карат Амнести Интернешънъл“ да вярва, че венецуелските власти са извършили престъпления срещу човечеството”, се казва в изявлението.

Мадуро, политическият наследник на покойния ляв лидер Уго Чавес, ръководи спиралата на политическата и икономическа криза във Венецуела от встъпването си в длъжност през 2013 година.

Той беше преизбран за втори мандат през май 2018 г., при гласуване, бойкотирано от опозицията и отхвърлено от голяма част от международната общност.

Гуайдо, лидерът на контролирания от опозицията законодателен орган на Венецуела, се обяви за действащ президент на 23 януари. Оттогава той е признат от повече от 50 страни, водени от САЩ.

През февруари Амнести изпрати мисия за установяване на фактите в страната последващите репресии. Базираната в Лондон правозащитна група заяви, че най-малко 47 души са били убити по време на протестите от 21 до 25 януари. Най-малко 33 души са били застреляни от силите за сигурност, а шестима - от правителствени поддръжници. Единадесет са смъртните случаи в извънсъдебни екзекуции, се казва в изявлението.

Повече от 900 души, включително деца, са били произволно задържани през същия период, заяви групата, призовавайки Съвета на ООН по правата на човека и Международния наказателен съд да разследват случая. Нейният екип констатира, че престъпленията и нарушенията на правата на човека са извършени в "нападение, планирано и водено от силите за сигурност срещу лица, идентифицирани като опоненти или смятани за опоненти, особено в бедните райони".

Самият Мадуро "е знаел за тези публични и ужасяващи действия и не е предприел никакви мерки, за да ги предотврати или разследва", се казва още в изявлението.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес