Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американското разузнаване с прогноза кога украинците ще пробият руската отбрана

07 септември 2023, 17:51 часа • 37953 прочитания

Американското разузнаване смята, че украинските въоръжени сили ще пробият отбраната на Русия до края на годината.

Директорът на отдела за анализи в Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ - Трент Мол - заяви, че украинската армия ще успее да пробие всички руски отбранителни линии в Южна Украйна през 2023 г.

"Ако говорехме за това преди две седмици, щях да бъда малко по-песимистично настроен. Пробивът им през втория отбранителен пояс всъщност е доста значителен", казва американският разузнавач пред The Economist.

Както знаете, ВСУ минаха през първата отбранителна линия на руснаците в Запорожието, известна като "линията Суровикин". Последваха по-нататъшни пробиви, като агресорът вече се притеснява и за третата линия на отбрана.

Два фактора за успех

Според Мол два фактора са от решаващо значение за успеха на отбранителните сили на Украйна: снабдяването с боеприпаси, необходими за артилерията, която подпомага настъплението; и времето през есента.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че САЩ обявиха нов пакет с оръжия за Украйна, в който влизат именно боеприпаси за HIMARS, 155-милиметрови и 105-милиметрови снаряди, както и 81-милиметрови боеприпаси за минохвъргачки.

Още: Официално: САЩ дават на Киев танкови снаряди с обеднен уран (ВИДЕО)

Още снаряди

Вашингтон ще прати и снаряди с обеднен уран за танкове "Ейбрамс", които Украйна очаква да започне да получава този месец. Те обаче не се харесаха на ООН - зам.-говорителят на генералния секретар на ООН Фарах Хан го заяви и изложи позиция против използването им, а от САЩ отвърнаха, че тези снаряди не представляват радиоактивна опасност.

The New York Times писа, че скоро пък администрацията на Джо Байдън ще даде на украинците нова партида касетъчни боеприпаси.

Още: Русия реагира на снарядите с обеднен уран за Украйна и на ученията между САЩ и Армения

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес