Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американският войник, описал смъртта на бин Ладен, губи авторските права за книгата

20 август 2016, 11:20 часа • 6340 прочитания

Бившият боец от силите със специално предназначение на ВМС на САЩ Матю Бисонет, който написа книга за операцията по ликвидиране на главатаря на терористичната организация „Ал Кайда“ Осама бин Ладен през 2011 г. в Пакистан, ще изплати на американските власти 6,8 милиона долара за нарушаване на подписаното от него споразумение за неразгласяване на секретна информация, предаде Associated Press.

Бисонет е постигнал споразумение с правителството на САЩ, което подаде иск срещу него във връзка с публикуване на книгата му „Нелек ден“ (No Easy Day), в която той с подробности разказва за операцията на американските спецчасти по ликвидирането на бин Ладен.

Преди публикуване на книгата, която издаде под псевдонима Марк Оуен, Бисонет не се е свързал с американското министерството на отбраната и с други ведомства, за да бъде тя рецензирана относно поверителната информация в нея.

Сега според условията на постигнатото споразумение той ще трябва в продължение на четири години да плаща на властите сума, равна на приходите му – минали и бъдещи - от продажбата на превърналата се в бестселър „Нелек ден“, както и хонорарите от изнесените лекции.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес