Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски сенатори внесоха законопроект за обявяването на Русия за държава - спонсор на тероризма

15 септември 2022, 02:22 часа • 4432 прочитания

Американски сенатори от Демократическата и Републиканската партия днес внесоха законопроект, с който Русия ще бъде обявена за държава спонсор на тероризма - етикет, за който Украйна настоява, но на който администрацията на президента Джо Байдън се противопоставя, предаде Ройтерс.  

"Нуждата от тази мярка е по-належаща от всякога", заяви сенаторът от Демократическата партия Ричард Блументал, един от вносителите на законопроекта, позовавайки се на убийствата на цивилни и други "брутални и жестоки репресии" в Украйна след нахлуването на Русия.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, също вносител на законопроекта, заяви, че посочването ще изпрати силен сигнал за подкрепа за Украйна към Киев, но също и на съюзниците на Съединените щати, като същевременно наложи строги наказания на Москва, като например да позволи да бъде съдена в американски съдилища за действията си в Украйна и ще затегне санкциите.

Двамата сенатори се застъпват за това действия от месеци, като през юли посетиха Киев, за да го популяризират. Не стана ясно обаче кога и дали мярката ще бъде предложена за гласуване. Към тях се присъединиха и други законодатели, които изразиха подкрепа за идеята. Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви през юли, че това действие е "отдавна закъсняло", предаде БТА.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че не планира подобно действие спрямо Русия. Служители на администрацията казват, че не смятат, че обявяването е най-ефективния начин да се потърси отговорност от Русия, както и че то може да попречи на доставките на хуманитарни помощи за Украйна. 

Москва вече заяви пред Вашингтон, че дипломатическите отношения ще пострадат сериозно и дори могат да бъдат прекъснати, ако Русия бъде добавена към Иран, Северна Корея, Куба и Сирия.

Законопроектът на Блументал и Греъм включва разпоредба, която ще позволи на президентът на САЩ да отмени обявяването на Русия за държава спонсор на тероризма по причини, свързани с националната сигурност, след като удостовери пред Конгреса, че Русия вече не подкрепя действията на международния тероризъм.

Следете развитието на войната в Украйна тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес