Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски сенатори срещу изтеглянето на войски от Германия

30 юни 2020, 12:01 часа • 1220 прочитания

Група сенатори, сред които демократи и републиканци, заяви, че ще предприеме действия, за да спре президента Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Германия, като задържа финансиране за плащане за преразпределението, съобщава БГНЕС.

Шестима сенатори, включително влиятелните републиканци Линдзи Греъм и Марко Рубио, заявиха, че планират да изменят националното законодателство за разходите за отбрана, за да ограничат използването на средства за намаляване на войските в Германия.

"Във време, когато САЩ и нашите европейски съюзници трябва да продължат да действат заедно при възпирането на злокачествените влияния, в наш национален интерес, както и в интерес на нашите съюзници и партньори е да продължим присъствието си в Германия, - каза сенатор Рубио.

Междувременно бившият кандидат на републиканците за Мит Ромни написа в Twitter, че оттеглянето ще бъде подарък на Москва.

"Изтеглянето на американските войски от Германия би било подарък за Русия. Това е последното нещо, което трябва да направим. Да не говорим, че това застрашава националната сигурност на САЩ и подкопава НАТО", каза той.

Тръмп обяви по-рано този месец, че САЩ ще намалят разположените в Германия до 25 000 военнослужещи. Той обвини Берлин, че не изпълнява задълженията си по отношение на нивото на плащанията си към НАТО.

Тръмп заяви, че ще премести част от войските си от Германия в Полша, тъй като осъди Берлин за неспазването на целта за разходи за отбрана в НАТО и за закупуване на енергия от Русия.

Този ход беше критикуван от германски министри, включително министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и министъра на външните работи Хайко Маас.

САЩ поддържат утвърдено военно присъствие в Германия след подписването на Конвенцията за присъствието на чуждестранни сили във Федерална република Германия през 1954 г. Конвенцията позволява на осем членове на НАТО, включително и САЩ, да поддържат постоянно присъствие.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес