Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски полицай на съд за фатална стрелба по чернокож (ВИДЕО)

09 декември 2021, 07:00 часа • 905 прочитания

Прокуратурата в САЩ съди бивш полицай по обвинение, че е застреляла афро-американец. Защитата на бившия служител на реда обяснява, че полицайката по погрешка е взела пистолета си вместо електрошок по време на рутинно спиране на трафика.

49-годишната Ким Потър е обвинена в непредумишлено убийство заради фатална стрелба по Донте Райт в Бруклин Сентър, предградие на Минеаполис, Минесота, през април тази година. Стрелбата стана малко повече от 10 месеца след като друг полицай застреля Джордж Флойд в Минеаполис.

Смъртта на Флойд предизвика бурни протести в цялата страна заради злоупотребата с афро-американци от страна на правоприлагащите органи.

Смъртта на Райт възобнови напрежението и предизвика нови демонстрации в града, които се успокоиха след ареста на Потър, и след като убиецът на Джордж Флойд - полицаят Дерек Шовин, беше осъден на 22 години затвор.

Фактите около смъртта на Райт са записани на полицейските камери. На записите се вижда как Потър и двама нейни колеги спират Райт на пътя, защото регистрацията на колата му не е била актуална. По време на проверката полицаите установили, че Райт вече има издадена заповед за арест по обвинение в носене на оръжие без разрешение. Мъжът, който е бил невъоръжен, се е опитал да избяга. В опит да го спре, вместо електрошока си, полицайката грабнала пистолета си. Мъжът е бил мъртъв още при пристигането на линейката.

Колегите на Потър я защитиха, като казаха, че и най-добрите допускат грешки.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес