Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американец губи работата си, заради убийство на защитен лъв

29 юли 2015, 17:20 часа • 10470 прочитания

Американец е обвинен в убийството на лъв със звезден статут в резерват в Зимбабве, предаде Би Би Си, цитирана от БТВ. Заради общественият отзвук в САЩ се съсипва бизнеса на ловеца. Той е зъболекар със собствена практика.

Първо животното е било примамено отвъд границите на резервата, след това Уолтър Палмър убива с лък и стрела лъва Сесил. Информацията е, че Палмър е платил близо 55 хиляди долара, за да може да се сдобие с този трофей.

След като новината за смъртта на обичания лъв започва да циркулира из социалните мрежи, зъболекарският кабинет на Палмър е моментално затворен.Заради атака от природозащитници и хора, потресени от жестокостта към величественото животно, Фейсбук страницата му е деактивирана.

Зъболекарят твърди, че не е знаел за звездния статут на Сесил в Зимбабве и че е бил подведен от организаторите на сафарито. Двамата мъже го уверили, че всички документи са изрядни и няма проблем да застрелят лъва.

При проверка по-късно е установено, че лъвът е бил подмамен незаконно. Той е бил ранен извън границите на резервата, за да не може да избяга. На следващата сутрин Палмър и двамата бракониери го открили и тогава зъболекарят нанесъл фаталния удар.

Междувременно започнаха да се появяват и снимки на ловеца и от други негови сафарита. Това накара потребителите на социалните мрежи да започнат петиция „Справедливост за убийството на лъва Сесил”.

До момента са събрани 265 хиляди подписа. Хората призовават Зимбабве да спре да издава разрешителни за убиване на застрашени животни.

В интервю за американска телевизия Палмър обясни, че ще съдейства по всякакъв начин на разследването, но все още никой не се е свързал с него.

Двамата местни ловци, организирали сафарито, са обвинени в бракониерство и са заплашени от пет години затвор според законодателството на Зимбабве.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес