Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Америка: Не ни трябват повече войни, изморени сме

15 ноември 2013, 20:25 часа • 45164 прочитания

Конгресът и американският народ са уморени от военни авантюри, призна американският министър на отбраната Чък Хейгъл, съобщи Military Times.

"Не ни трябват повече войни, не ни трябва Близък Изток", заяви Хейгъл. „ Конгресът отразява волята на народа. Така е устроена демокрацията", каза още той.

В допълнение министърът заяви, че Пентагонът трябва да играе по-ограничена роля във формирането на външната политика на страната.

Според Конституцията на САЩ министърът на отбраната стои в правителствената йерархия по-ниска от държавния секретар и министъра на финансите. Според Хейгъл това е напълно справедливо.

"Ние имаме спомагателна роля във формулирането на външната политика", обясни той. „Ние сме само един от компонентите".

Освен това, ръководителят на Пентагона заяви, че тези, които виждат в дипломатическия начини за решаване на конфликти слабост, грешат.

"Взаимодействието не е капитулация ", посочи министърът, подчертавайки, че вярва във взаимодействието на САЩ със света, включително и със страни като Русия и Китай.

"Смятам ли, че ние трябва да окупираме която и да е държава, в която нещата се случват не така, както ние искаме? Не, аз не мисля, че това отразява същността на Америка" , цитира изданието думите на Хейгъл.

Позовавайки се на личен опит от кампанията във Виетнам, шефът на Пентагона заяви, че "във войната няма слава - само страдание".

 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес