Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Amazon с глоба от 500 000 долара заради укрити данни за броя на заболелите служители

16 ноември 2021, 19:02 часа • 2124 прочитания

Компанията Amazon трябва да плати на щата Калифорния 500 000 долара по извънсъдебно споразумение заради нарушаване на закона, според който фирмата е длъжна да информира своите служители за новите случаи на заразяване с коронавирус на работното място.

Според публикация във вестник „The Hill”, в жалбата е посочено, че по време на пандемията Amazon не е информирала по подходящ начин складовите работници и местните здравни институции за броя на заболелите от COVID-19. Според „първото по рода си” съдебно решение, компанията трябва да прекрати вредната практика, при която информацията за броя на заразените е била укривана от служителите. Чака се съдът да одобри извънсъдебното споразумение, подчертават от службата на главния прокурор на Калифорния, цитирани от БГНЕС.

Законът за „правото на информация” бе приет в Калифорния през 2020 г. Той задължава работодателите да предоставят също така информация за съществуващите допълнителни компенсации заради пандемията. Според публикувания на сайта на главния прокурор текст, компенсацията ще бъде използвана в подкрепа на закона за защита на потребителите. Освен всичко останало, компанията, специализирана в онлайн търговията обеща да коригира системата за информиране на служителите.

От Amazon заявиха, че ситуацията е предизвикана от „юридически формалности, специфични за щата Калифорния”. Говорител на компанията увери, че те са доволни, че въпросът е „решен” и ще не са установени сериозни проблеми с протоколите за борба с коронавируса. Служителите, които биха могли да са влезли в контакт със заразен с коронавирус, са били информирани по съответния начин, заявиха от компанията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес