Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Активисти на "Грийнпийс" превзеха кораб на Shell (ВИДЕО)

07 февруари 2023, 17:37 часа • 817 прочитания

Активисти от екологичната организация "Грийнпийс" се качиха на борда на плавателен съд, нает от "Shell", докато той плаваше в Атлантическия океан. От организацията настояват англо-нидерландският петролен гигант "да спре сондажите и да започне да плаща".

Четирима активисти на "Грийнпийс интернешънъл" от Аржентина, Турция, Обединеното кралство и САЩ се качиха на кораба "White Marlin" северно от Канарските острови, предаде Euronews.

Плавателният съд извозва петролна и газова платформа до находището "Пингвините", близо до шотландските Шетландски острови в Северно море.

"Мирният протест има за цел да подчертае опустошителните последици за климата в световен мащаб, причинени от Shell и по-широката индустрия за изкопаеми горива, които не са платили и стотинка за загубите и щетите, които са причинили", заяви говорител на Грийнпийс.

Активистите се качиха на кораба с въже в 8 ч. по Гринуич, след като се приближиха до него с три лодки. От "Грийнпийс" заявиха, че те остават на борда и "в момента разполагат с товара на кораба - петролна и газова платформа на Shell - с достатъчно запаси за няколко дни.

"Shell трябва да спре сондажите и да започне да плаща", заяви изпълнителният директор на "Грийнпийс" за Югоизточна Азия Йеб Сано. "Предприемаме действия днес, защото когато Shell добива изкопаеми горива, това предизвиква вълна от смърт, разрушения и разселване по целия свят, като има най-лошо въздействие върху хората, които имат най-малка вина за климатичната криза.

"Няма да спрем, докато не постигнем справедливост по отношение на климата. Ще накараме замърсителите да платят."

ОЩЕ: Грийнпийс протестира срещу ядрена пратка от Франция за Япония 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес