Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Абсолютно сме съсипани": Депутат почина по време на благотворително бягане

21 февруари 2024, 05:13 часа • 4221 прочитания

49-годишен член на новозеландския парламент почина внезапно, докато участваше в благотворително бягане, съобщиха негови колеги, цитирани от АФП.

Бащата на две деца Ефесо Колинс припаднал по време на "Водното бягане" в Окланд, организирано за ChildFund, който доставя чиста питейна вода на децата в Тихоокеанския регион.

Това беше "кауза, близка до сърцето на Ефесо", се казва в изявление на Зелената партия. "Медицинският екип на място веднага се притече на помощ на Ефесо и направи всичко възможно, за да го съживи".

"Абсолютно сме съсипани", заяви пред репортери в парламента в Уелингтън съпредседателят на Зелените Джеймс Шоу, като гласът му трепереше от емоции.

"Той беше дълбоко отдаден и непоколебим в това, в което вярваше, за което се бореше и което отстояваше".

Колинс беше самоанец, роден в Нова Зеландия, който спечели място в Източен Окланд на парламентарните избори през октомври миналата година.

"Парламентарната му кариера и приносът му тепърва започваха", добави Шоу. "Той произнесе първата си парламентарна реч едва миналата седмица".

Министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лаксън заяви, че е "истински шокиран и натъжен".

"Ефесо беше добър човек, винаги приятелски настроен и любезен, и истински защитник и застъпник на своите самоански и южноокландски общности", добави Луксън в изявление.

Колинс беше член на Съвета на Окланд от лейбъристите до 2022 г., когато неуспешно се кандидатира за кмет на най-големия новозеландски град, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Млада депутатка изпълни ритуал преди реч в Нова Зеландия (ВИДЕО) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес