Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 години затвор: В САЩ осъдиха архитекта на войната срещу наркокартелите в Мексико за подкуп

17 октомври 2024, 09:51 часа • 716 прочитания

Човекът, някога обявен за архитект на войната на Мексико срещу наркокартелите, беше осъден в сряда на повече от 38 години затвор в САЩ за вземане на огромни подкупи в помощ на наркотрафикантите. Новината пише The Associated Press.

Най-високопоставеният държавен служител в Мексико с присъда в САЩ

Става въпрос за Хенаро Гарсия Луна, бивш секретар по обществената сигурност на Мексико. 56-годишният Луна ръководеше федералната полиция на Мексико, преди да заеме позиция на ниво кабинет като висш служител по сигурността от 2006 г. до 2012 г. при тогавашния президент Фелипе Калдерон. По това време Гарсия Луна беше приветстван като съюзник от САЩ в борбата им срещу трафика на наркотици.

След присъдата той стана най-високопоставеният мексикански държавен служител, осъден в Съединените щати. ОЩЕ: Мащабна съдебна реформа влиза в сила в Мексико

Какво е направил?

Той е осъден за това, че е взел милиони долари подкупи, за да защити картела "Синалоа", срещу когото се предполага, че се бори.

По време на изслушването си пред федерален съдия в Бруклин в сряда Гарсия Луна продължи да твърди, че е невинен и каза, че делото срещу него се основава на невярна информация от престъпници и мексиканското правителство.

„Твърдо уважавам закона“, каза той на испански. "Не съм извършил тези престъпления".  ОЩЕ: Обезглавиха кмет в Мексико (СНИМКА, 18+)

 

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес