Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

263 години затвор за бивш полицай в САЩ, изнасилвал афроамериканки

22 януари 2016, 09:35 часа • 2963 прочитания

Съдът на Оклахома Сити осъди на 263 години затвор белия експолицай Даниел Холцклоу за изнасилване на афроамериканки, съобщава ТАСС. Той е признат за виновен в изнасилването на 13 тъмнокожи жени.

По данни на властите жертви на Холцклоу ставали жени, които преди са имали проблеми със закона и живеели в бедни райони. Той ги заплашвал с още проблеми с властите. Защитата на свой ред твърдяла, че показанията на потърпевшите не заслужават доверие, а полицаят достойно изпълнявал своите задължения.

Холцклоу бил уволнен от полицията през януари 2015 година, след като му били повдигнати обвинения. Общо той работил като полицай в продължение на три години.

В последните месеци в САЩ се отделя особено внимание на наблюдението на органите на реда и случаите на расова дискриминация и злоупотреба.

През 2014 и 2015 година в страната се случиха цяла редица инциденти, свързани с убийствата на афроамериканци от полицаи. Най-голямо внимание на обществеността и медиите привлекли подобни случаи в градовете Фъргюсън (щата Мисури) и Балтимор (щата Мериленд), както и в нюйоркския район Стейтън Айлънд.

Във връзка с тези инциденти в САЩ имаше многобройни протестни акции, нерядко прерастващи в безредици.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес