Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Си Дзинпин не се появи на събитие от официалната програма на БРИКС?

23 август 2023, 21:57 часа • 4711 прочитания

Множество спекулации се появиха във връзка с това, че китайският президент Си Дзинпин не се появи на икономически форум, предвиден като част от програмата на срещата на лидерите от БРИКС в Република Южна Африка, предаде ДПА.

ДПА обръща внимание, че според китайски медии Си е взел участие в икономическия форум. Агенцията посочва, че съгласно официалната програма на срещата на БРИКС се е предвиждало китайският лидер да говори вчера на икономическия форум на БРИКС, но вместо това речта му беше прочетена от китайския министър на търговията Ван Вънтао.

Още: Си Дзинпин остана без бодигард на срещата на БРИКС в Южна Африка (ВИДЕО)

По-късно Си Дзинпин участва във вечерята на лидерите, а тази сутрин също бе видян на срещата на БРИКС, след като влезе в конферентния център в началото на втория ден от срещата.

Пекин не даде обяснение защо китайският президент не е присъствал на икономическия форум, отбелязва ДПА. Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза днес на редовен брифинг, че Си Дзинпин е произнесъл реч, като предаде съдържанието ѝ.

Още: Лидерите на БРИКС игнорираха Путин на срещата на върха: Кой какво каза (ВИДЕО)

Речта на Си бе цитирана и от друг говорител на китайското външно министерство - Хуа Чунин. Тя направи това в социалната мрежа "Екс", известна до неотдавна като "Туитър". От информации на китайски държавни медии също се създаде впечатление, че китайският президент е говорил лично.

Още: Разногласия и несигурност: Техният БРИКС може да се окаже нетраен

В речта, произнесена от министъра на търговията от името на Си Дзинпин, китайският президент критикува САЩ, без да ги назовава поименно, предаде БТА. "Има една държава, която иска да запази своята доминираща роля и прави всичко, за да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни", се казва в речта на Си Дзинпин. "Тези, които се развиват бързо, са ограничавани от нея. На тези, които я догонват, се пречи", отбелязва китайският президент.

Още: Путин се крие: Си Дзинпин ще е главната фигура на срещата на БРИКС

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес